Ιδέες ….. με σαλάτες για το Πασχαλινό Τραπέζι μας!!

Πράσινη σαλάτα μεντοματίνια, κρουτόν

Υλικά
-ρόκα ή μαρούλια
-μία κούπα σπόρια από ρόδι
-1-2 πορτοκάλια
-1/5 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
-1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού
-2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
-5 κ.σ. ελαιόλαδο
-1 κ.σ. μέλι
-αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβετε την πράσινη σαλάτα σε μεγάλα κομμάτια και την τοποθετείτε σε ένα μπολ. Προσθέστε τα πορτοκάλια σε μικρές φέτες ή σε κύβους ( όχι πολύ μικρούς).
Σε ένα άλλο μικρό μπολ, αναμειγνύετε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το ξύδι και ανακατεύετε καλά. Ρίξτε το dressing στη σαλατιέρα και ανακατέψτε πολύ καλά. Προσθέστε τα καρύδια και το αλατοπίπερο. Αν αντί για καρύδια, προτιμάτε τα κουκουνάρια ή τα αμύγδαλα, μην ξεχάσετε να τα καβουρδίσετε.
Θα δώσουν στη σαλάτα σας άλλη γεύση.

το διαβάσαμε στο …www. parapolitika.gr

Σαλάτα με ντοματίνια, κρουτόν και μαρούλι

με μουστάρδα και ξύδι

Υλικά
Για 2-4 άτομα
Για τη σαλάτα
1 μαρούλι μικρό ψιλοκομμένο
150 γραμμάρια σπανάκι φρέσκο (μόνο τα τρυφερά φύλλα)
3-4 φέτες ψωμί για τοστ
4 κλωναράκια μαϊντανο ψιλοκομμένο
10 ντοματάκια κομμένα στα 2
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Για το ντρέσινγκ
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάδρα
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι

Εκτέλεση
Για τη σαλάτα
Καθαρίζουμε το μαρούλι, αφαιρώντας την κορυφή και τα χαλασμένα φύλλα. Γεμίζουμε το νεροχύτη της κουζίνας με νερό και λίγο ξίδι και βάζουμε τα φύλλα του μαρουλιού μέσα στο νεροχύτη για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε το καπάκι της κουζίνας για να φύγει το νερό.
Αυτή η διαδικασία, γίνεται για να καθαρίσει καλύτερα το μαρούλι.

Αφού το βάλουμε για λίγα λεπτά μέσα στο νερό και στο ξίδι, μετά ξεπλένουμε και μεμονωμένα τα φύλλα του. Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι.

Αφού καθαρίσουμε με νερό το μαρούλι και το σπανάκι, στραγγίζουμε τα φύλλα τους.
Ρίχνουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το σκόρδο και το ψωμί κομμένο σε μικρούς κύβους (κρουτόν).

Μόλις τα κρουτόν πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα στραγγίζουμε και αυτά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τοποθετούμε το μαρούλι και το σπανάκι σε μια σαλατιέρα, σκορπίζουμε από πάνω τα κρουτόν, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ντοματίνια κομμένα στη μέση.
Για το ντρέσινγκ
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, τα αναμειγνύουμε και τα χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

το διαβάσαμε στο …www. parapolitika.gr

Πολύχρωμη σαλάτα

Οι ντομάτες δεν είναι της εποχής, και κανονικά τις αποφεύγω γιατί είναι ανούσιες. Αλλά τα μικρά ντοματάκια που βρίσκουμε πλέον παντού έχουν γεύση και δίνουν το απαραίτητο γιορταστικό χρώμα στη σαλάτα τούτη.

Για 4-6 άτομα -διπλασιάστε ή να τριπλασιάστε τα υλικά, για περισσότερα άτομα

  • 2 1/2 φλιτζάνια καλαμπόκι (ξεπαγωμένο αν βάλετε κατεψυγμένο, και στραγγισμένο καλά αν είναι από κονσέρβα)
  • 2 φλιτζ. ξεσπυρισμένα κουκιά ή πράσινα φασόλια (φρέσκα ή κατεψυγμένα) ή αρακά
  • 5-6 ντοματάκια, κομμένα στη μέση ή στα 4
  • 1/2 φλιτζ. φύλλα βασιλικό χοντροκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
  • Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο, όσο θέλετε

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε νερό να πάρει βράση, και ζεματίστε τα κουκιά, τα φασόλια ή τον αρακά για 2-3  λεπτά, μόλις να αρχίσουν να μαλακώνουν. Στραγγίστε, περάστε το τρυπητό από κρύο τρεχούμενο νερό. Αφήστε τα να στραγγίσουν καλά σε χαρτί κουζίνας.

Σε μεγάλη γαβάθα ανακατέψτε το καλαμπόκι με τα φασόλια ή τον αρακά, τη ντομάτα και το βασιλικό.

Σε γυάλα χτυπήστε μαζί το χυμό λεμόνι, το λάδι, τη μουστάρδα, και αφήστε να μείνει 10 λεπτά, και προτού να σερβίρετε, ανακατώστε ξανά.

το διαβάσαμε στο:  www.bostanistas.gr

Εντυπωσιακή σαλάτα-τούρτα με παντζάρι, καρότο, πατάτα και αυγό

Εντυπωσιάστε δημιουργώντας σαλάτα με απλά καθημερινά υλικά. Μια πλήρης συνταγή λόγω του συνδυασμού λαχανικών και αυγού, δίνοντας και την απαραίτητη ποσότητα υδατανθράκων και φυτικών ινών αλλά και πρωτεΐνης.

Υλικά
3 παντζάρια βρασμένα
2 μέτρια καρότα
3 μέτριες πατάτες
4 αυγά βρασμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Περίπου ¾ του φλιτζανιού μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών
Αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, ξύδι
3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
Προαιρετικά λίγο άνηθο για διακόσμηση

Εκτέλεση
Βράζετε τα παντζάρια, τα αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα τρίβετε στον χονδρό τρίφτη. Προσθέτετε αλάτι, λίγο ξύδι και λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύετε και στη συνέχεια τα βάζετε σε σίτα να στραγγίξουν από τα υγρά. Βράζετε τις πατάτες και στη συνέχεια τις περνάτε από τον χονδρό τρίφτη. Προσθέτετε αλάτι, τα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα και λάδι και ανακατεύετε καλά. Τρίβετε τα καρότα στον χονδρό τρίφτη, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο και βάζετε σε σίτα για να στραγγίξουν τα υγρά. Τέλος, τρίβετε τα αυγά στον χονδρό τρίφτη και τα αλατοπιπερώνετε.
Τοποθετείτε στο κέντρο μιας πιατέλας ένα στρογγυλό τσέρκι περίπου 20εκ. Κάτω κάτω τοποθετείτε την πατάτα και απλώνετε να καλυφθεί όλος ο πυθμένας. Από πάνω βάζετε μια πολύ λεπτή στρώση μαγιονέζα. Στη συνέχεια τοποθετείτε το τριμμένο καρότο, αφού προηγουμένως το έχετε πιέσει ανάμεσα στα χέρια σας να στραγγίξουν όλα τα υγρά του. Απλώνετε σε όλη την επιφάνεια και από πάνω τοποθετείτε άλλη μια λεπτή στρώση μαγιονέζα. Στη συνέχεια απλώνετε τα παντζάρια τα οποία επίσης έχετε πιέσει με τα χέρια σας να στραγγίξουν καλά τα υγρά. Προσέχετε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια μέχρι τις άκρες και από πάνω βάζετε μία ακόμη λεπτή στρώση μαγιονέζα. Πάνω πάνω απλώνετε το τριμμένο αυγό και στο τέλος, αν θέλετε, λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. Παγώνετε στο ψυγείο για 10 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείτε το τσέρκι. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό καθώς φαίνονται όλες οι στρώσεις των υλικών.

το διαβάσαμε στο:  www.neadiatrofis.gr

gossip_angel … για timeout.gr