Σίγουρα ο δυσκολότερος ρόλος στην ζωή του ανθρώπου είναι να είναι γονιός, πόσο μάλιστα ένας καλό γονιός, που θα διαπλάσει όσο γίνεται καλύτερα το χαρακτήρα του παιδιού του. Οι ισορροπίες είναι δύσκολες, λάθη γίνονται συχνά και πολλές φορές οι γονείς, όσο κι αν προσπαθούν, δεν γνωρίζουν πως να χειριστούν μια κατάσταση, ειδικά σε ότι αφορά τη συμπεριφορά του παιδιού του. Οι σχέσεις γίνονται ακόμη πιο δύσκολες στην εφηβεία, περίοδο κατά την οποία η ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί παίζει καθοριστικό ρόλο.
Η επικοινωνία όμως με το παιδί σας δεν δημιουργείται ξαφνικά, αντίθετα καλλιεργείται σταδιακά, μέρα με την ημέρα, ήδη από μικρή ηλικία. Αυτά είναι μερικά από τα “καλά” πράγματα που κάνουν οι καλοί γονείς, σύμφωνα με ψυχολόγους.
- Ακούν αυτά που τους λέει το παιδί τους. Ένα από τα πιο σημαντικά προσόντα που πρέπει να έχει κάθε γονιός είναι να είναι καλός ακροατής. Όσο ασήμαντα κι αν φαίνονται ή πολλές φορές βαρετά, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως έχουν σημασία για τα παιδιά και άρα θα πρέπει να τους δώσετε την ανάλογη προσοχή. Διαφορετικά μπορεί να αισθανθούν πως δεν τους δίνετε σημασία και να σταματήσουν να σας λένε αυτό που τους απασχολεί.
- Δεν είναι επικριτικοί, δεν μειώνουν το παιδί τους και δεν το αποπαίρνουν. Κανένα παιδί δεν πρόκειται να μιλήσει ειλικρινά στους γονείς του, αν γνωρίζει ότι η πρώτη τους αντίδραση θα είναι να το τιμωρήσουν, να το επικρίνουν ή να του φωνάξουν.
- Δεν κάνουν κήρυγμα. Προσπαθήστε να συνεργαστείτε με το παιδί σας και να βρείτε μαζί μια λύση, αντί να του υψώσετε το δάχτυλο.
- Μην επιμένετε και μην το πιέζετε. Αν το παιδί θέλει να σας μιλήσει, θα διαλέξει μόνο του την ώρα, όταν είναι έτοιμο. Το θέμα είναι να καταλάβει ότι εσείς θα είσαστε εκεί όταν σας χρειαστεί.
- Κατανοούν τα συναισθήματα του παιδιού, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν με αυτά.
- Δεν υιοθετούν σκληρή συμπεριφορά. Οι συμπεριφορές αυτές γυρνούν μπούμερανγκ κάποια στιγμή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
- Είναι ψύχραιμοι, ότι κι αν συμβεί. Θυμηθείτε πως ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι είστε που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα και προσπαθείτε να μην νευριάσετε και φωνάξετε.
- Δεν χρησιμοποιούν σκληρούς χαρακτηρισμούς: Μην βάζετε ταμπέλες στα παιδιά σας. Χαρακτηρισμοί όπως “τεμπέλης”, “άχρηστος”‘, “χαζός” μπορούν να πληγώσουν βαθιά τα παιδιά σας.
- Δεν τους μεταδίδουν τους δικούς τους φόβους και τις δικές τους ανασφάλειες.
πηγή: www.capital.gr