Είναι γεγονός. Αυτόν τον μάγειρα τον αγαπώ! Όχι μόνο γιατί ότι κάνει είναι πεντανόστιμο αλλά και γιατί δεν πρέπει να είσαι σεφ για να κάνεις τις συνταγές του. Με λίγα λόγια ότι μας δίνει ο Άκης είναι εγγύηση!!
Φτιάξτε την παρακάτω Κις Λορέν και θα με θυμηθείτε!!
Συστατικά
- 400 γρ. μπέικον (κομμάτι)
- 400 γρ. τυρί που λιώνει
- ζύμη για αλμυρή τάρτα
- 2 πράσα
- ελαιόλαδο
- θυμάρι
Για τη γέμιση
- 200 γρ. γιαούρτι πλήρες
- 330 γρ. γάλα
- 3 αυγά
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Κάτι ανάμεσα σε πίτα και σε πουτίγκα…
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το μπέικον που έχουμε κόψει σε κύβους, χωρίς να έχουμε βάλει καθόλου λάδι.Μόλις πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές, το αδειάζουμε σε ένα μπολ.
- Στο ίδιο τηγάνι, που έχουμε βάλει λίγο λάδι σοτάρουμε τα πράσα που έχουμε κόψει σε λεπτές ροδέλες και αρωματίζουμε με φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο.
- Μόλις μαλακώσουν τα πράσα τα αδειάζουμε στο ίδιο μπολ με το μπέικον. Σ’ένα άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι και τα 3 αυγά και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αλατοπιπερώνουμε. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το γάλα και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κατόπιν προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ζύμη
- Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μίξερ. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως (περίπου 2-3 λεπτά). Πρέπει το αλεύρι να αλλάξει χρώμα, να γίνει κιτρινωπό και να μοιάζει με ψίχουλα. Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε τον έναν κρόκο.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψουμε.
- Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 28 εκ. στρογγυλή και αφήνουμε στην άκρη.
- Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα τους εφόσον έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες.
- Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες . Εάν το φύλλο ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε το ζυμάρι να μαλακώσει.
- Μόλις ανοίξει λίγο το ζυμάρι, σηκώνουμε τις λαδόκολλες και προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να το βοηθήσουμε να ανοίξει πιο εύκολα. Εάν κατά τη διαδικασία χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, ξαναρίχνουμε. Ανοίγουμε καλά, μέχρι το φύλλο μας να γίνει λεπτό σαν δέκα φύλλα χαρτί ενωμένα.
- Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα.
- Πατάμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας.
- Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της τάρτας. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης σταυρωτά και προσθέτουμε βάρος (όσπρια). Σκεπάζουμε και το βάρος γυρίζοντας τη μεμβράνη.
- Ψήνουμε την τάρτα μαζί με το βάρος σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μισή ώρα.
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς ενώ βγάζουμε το βάρος και αλείφουμε με ένα πινέλο με τον κρόκο αραιωμένο με νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη ρίχνουμε το μπέικον με τα πράσα και το τυρί που λιώνει , μέσα στο μείγμα με το γάλα και αδειάζουμε όλο το μείγμα στη βάση της τάρτας.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Tip
“Mην πάρετε μπέικον σε φέτες.. ζητήστε ολόκληρο κομμάτι!”
Πηγή: http://akispetretzikis.com