Η φοκάτσια είναι ένα ιταλικό είδος ψωμιού, που μοιάζει με ζυμάρι πίτσας όπου οι Ιταλοί και οι διάφοροι σεφ ανά τον κόσμο βάζουν ό,τι θέλουν επάνω.
Από ντοματίνια, μέχρι τυρί και ελιές.
Παρακάτω θα δείτε μία αυθεντική ιταλική συνταγή για την πιο νόστιμη φοκάτσια με ελιές από διαφορετικές ποικιλίες.
1- 1/2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
1- 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
4 φλιτζάνια αλεύρι για κάθε χρήση
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ελιές χονδροκομμένες (πράσινες, γεμιστές, καλαμών, θρούμπες)
λίγο ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Μέσα στο ζεστό νερό διαλύστε τη ξηρή μαγιά
Έπειτα βάλτε το μείγμα της μαγιάς σε ένα μπολ και ζυμώστε τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο)
Αφού είναι έτοιμο το ζυμαράκι σας αφήστε το να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Μόλις είναι έτοιμο, βάλτε τις ελιές από πάνω (όπως στη φωτογραφία) και ζυμώστε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε μια λαδόκολλα ή λαμαρίνα, βάλτε λίγο ελαιόλαδο και ανοίξτε με έναν πλάστη το ζυμάρι με τις ελιές.
Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και σκεπάστε με μια λαδόκολλα μέχρι να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει, με τα δάχτυλα πιέστε (όπως στην εικόνα) και ρίξτε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και χονδρό αλάτι.
Ψήστε και μόλις ροδίσει είναι έτοιμο.
Καλή όρεξη!