Για όσους προσέχουν την διατροφή τους…..
Ο μπακλαβάς είναι από τα πιο αγαπημένα μας γλυκά, αν και όπως όλες μας γνωρίζουμε έχει αρκετές θερμίδες. Πάντα όμως υπάρχει και μια εναλλακτική συνταγή, η οποία είναι εξίσου νόστιμη και εύκολη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπορείς να φτιάξεις μπακλαβά με ταχίνι αντί για σιρόπι.
Το ταχίνι εκτός από γλυκιά γεύση, έχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, κάνει καλό στην καρδιά και μία κουταλιά της σούπας ταχίνι έχει τις μισές θερμίδες, από αυτές που έχει 1 κουταλιά της σούπας λάδι ή βούτυρο. Γι’αυτό και χρησιμοποιείται πολύ από όσους προσέχουν την διατροφή τους. Ποια είναι όμως η διαδικασία για να φτιάξεις αυτό το υπέροχο γλυκό;
Τι υλικά θα χρειαστείς για τον μπακλαβά:
- 12 φύλλα κρούστας
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι ταχίνι
- 50γρ. βούτυρο
- 1 φλιτζάνι καρύδια
- ζάχαρη άχνη
Διαδικασία παρασκευής γλυκού
Ξεκίνα λοιπόν καθαρίζοντας το τραπέζι σου και απλώνοντας επάνω του ένα φύλλο κρούστας. Αφού λιώσεις το βούτυρο, πάρε το πινέλο σου και ξεκίνα να αλείφεις το φύλλο. Έπειτα, άπλωσε από πάνω του ακόμη ένα φύλλο και βουτύρωσε το.
Μετά, θα πρέπει να απλώσεις και το τρίτο φύλλο. Αυτή τη φορά όμως αντί για το βούτυρο θα χρησιμοποιήσεις το ταχίνι, το οποίο θα πρέπει επειδή είναι παχύρρευστο να το απλώσεις καλά, για να πάει παντού!
Στην συνέχεια, άπλωσε και το επόμενο φύλλο και πάρε το μπολάκι με την ζάχαρη και πασπάλισε την, για να πιάσει όλο το φύλλο. Είπαμε όμως πως τα φύλλα κρούστα είναι 5, οπότε τι μένει; Μα φυσικά να απλώσεις και το τελευταίο φύλλο από πάνω και να ρίψεις το τριμμένο καρύδι.
Τέλος, τύλιξε τα φύλλα σε ρολό σφιχτά και κόψε το ρολό σε ίσα κομματάκια. Το μόνο που μένει τώρα είναι να τα βάλεις σε ένα ταψί και αφού έχεις προθερμάνει τον φούρνο σου στους 180 βαθμούς, να το βάλεις μέσα για 15 λεπτά, ώστε να πάρει ένα χρυσό – καφέ χρώμα. Όσο για την διακόσμηση, όταν τον σερβίρεις στους καλεσμένους σου μπορείς να ρίξεις από πάνω λίγη άχνη ζάχαρη και τριμμένο καρύδι!