Ελάτε να φάμε: Παραδοσιακές λιχουδιές της πανέμορφης Κρήτης.

Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετικά έθιμα, διαφορετικά…επίθετα, αλλά κυρίως διαφορετικά φαγητά. Είναι ουσιαστικά σαν σε κάθε περιοχή που επισκέπτεται κάποιος, να γνωρίζει και μια άλλη χώρα, μες στην Ελλάδα. Το πιο κλασσικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου, είναι η Κρήτη και τα φαγητά της.

Ερχόμενος στην “λεβεντογέννα” (όπως είναι το προσωνύμιό της) Κρήτη, από την άλλη άκρη της Ελλάδος, υπέστη ένα πολιτισμικό σοκ, όταν βρέθηκα σε τραπέζι για να δοκιμάσω την τοπική κουζίνα. Καινούργιες γεύσεις, καινούργια υλικά και συνδυασμοί που δεν περίμενα ότι γίνονται (και ότι είναι τόσο απολαυστικοί). Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των φαγητών, είναι η φαντασία.

Ο Κρητικός μπορεί να έχει στο τραπέζι του κάθε μέρα χόρτα και όσπρια, αλλά να μην τρώει σχεδόν ποτέ το ίδιο φαγητό, αφού πάντα θα βρει τον τρόπο να αναδείξει καινούργιες αρετές των υλικών και διαφορετικές γεύσεις.

Σε γενικές γραμμές οι ντόπιοι τρέφονται κατά κύριο λόγο με φρούτα και λαχανικά και το μόνο λιπαρό συστατικό των φαγητών είναι το ελαιόλαδο. Η κατανάλωση του άλλωστε στην Κρήτη αγγίζει το 35% παγκοσμίως.

Επίσης οι Κρητικοί, χρησιμοποιούν βότανα για να δώσουν γεύση στα φαγητά τους, φτιάχνουν γλυκά και πίτες χρησιμοποιώντας πολύ το μέλι, ενώ απαραίτητο συνοδευτικό είναι πάντα το φημισμένο (και όχι τυχαία) Κρητικό κρασί τους.

 Ας δούμε όμως μερικά απ’τα φαγητά, για να ξέρετε και εσείς, τι θα προτιμήσετε για φαγητό  αν ποτέ βρεθείτε στο νησί.

Χόνδρος με χοχλιούς
 
Το πιο κλασσικό φαγητό στην Κρήτη. Απ΄την 1η μέρα που θα πατήσεις το πόδι σου στο νησί, θα το ακούς συνέχεια. Ουσιαστικά πρόκειται για σαλιγκάρια, συνοδευόμενα με ένα είδος σιταριού, τον χόντρο.
Μυζηθρόπιτες
 
Πρόκειται για πίτες, οι οποίες περιέχουν λάδι, αυγά και μυζήθρα τριμμένη (η κρητική μυζήθρα είναι είδος παραδοσιακού τυριού). Υπάρχει και η δυνατότητα να γίνουν γλυκές, αν τις περιχύσετε με μέλι.
Απάκι
 
Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Το απάκι είναι καπνιστό χοιρινό άπαχο και αποτελεί μια απ΄τις πιο απολαυστικές λιχουδιές τη Κρήτης.
Ασκολίμπροι με κουκιά
 
Οι ασκολίμπροι είναι άγριο χόρτο που συλλέγεται απ΄τους αγκαθώδεις θάμνους στις ακτές της Κρήτης και οι παλιοί Κρητικοί λένε ότι είναι αφροδισιακό. Η πιο συχνή του χρήση είναι με κουκιά, τα οποία είναι όσπρια, μεγάλης θρεπτικής αξίας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Μακαρόνια σκιουφιχτά
 
Είναι είδος κρητικών φρέσκων ζυμαρικών που το προτείνουν όσοι σεφ, ασχολούνται με την κρητική κουζίνα. Πολύ γευστικά μακαρόνια, διαφορετικά απ’ότι άλλο ζυμαρικό έχετε δοκιμάσει.
Σύγκλινα
 
Είδος παστού χοιρινού, που είναι καπνισμένο με αρωματικά βότανα (φασκόμηλο, θυμάρι), απ’τα βουνά της Κρήτης.
Σαλάτα με σταμναγκάθι
 
Το σταμναγκάθι είναι άγρια χόρτα που έχουν μια περίεργη, πικρή αλλά ευχάριστη, γεύση.  Είναι ένα είδος ραδικιών αλλά πιο σπάνια λόγω ότι είναι πολύ δύσκολο να μαζευτούν. Το φυτό αυτό φύεται μόνο στην Κρήτη.
Σαλάτα με σταμναγκάθι
 
Άλλο ένα απ’τα πιο γνωστά γλυκίσματα της Κρήτης. Περιέχει μυζήθρα, αυγά, ζάχαρη και κανέλα και είναι πολύ γευστικό (και παχυντικό…). Όποιος δεν τα έχει δοκιμάσει χάνει.
Σφουγγάτο με κολοκυθάκια
 
Πρόκειται για ομελέτα με πατάτες και κομματάκια κολοκύθας. Θεωρείται ως το παραδοσιακό φαγητό των φτωχών αγροτών του νησιού.
Γαμοπίλαφο
 
Το κρητικό γαμοπίλαφο, είναι πολύ ξεχωριστό και πιο γευστικό απ΄το κλασσικό γαμοπίλαφο. Οι Κρητικοί το ψήνουν στο ζουμί του κρέατος (αρνί ή γίδα) αλλά όχι με την κλασσική τεχνική του ριζότου.
Ντάκος
 
Τελευταίο (στο αφιέρωμά μου, υπάρχουν δεκάδες άλλα φαγητά) αλλά εξίσου ωραίο και γνωστό πιάτο της Κρήτης είναι ο ντάκος. Παραδοσιακό κρητικό πιάτο που βασίζεται, στο κρητικό κριθαρένιο παξιμάδι. Πάνω στο παξιμάδι, τρίβεται ντομάτα,τυρί (φέτα ή κρητική μυζήθρα) και από πάνω συμπληρώνεται με λάδι, ρίγανη, πιπέρι και ελιές.
Δεν ξέρω αν σας άνοιξα την όρεξη, αλλά αν βρεθείτε στην Κρήτη, πρέπει να δοκιμάσετε την παραδοσιακή κουζίνα. Αναμφισβήτητα μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!