Δεν υπάρχει άλλο φρούτο, σαν τις φράουλες.
Έχουν ελάχιστες θερμίδες, ενώ είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.
Αποτελούν την αχώριστη παρέα των παγωτών, της σαντιγί και της σοκολάτας.
Όμως λόγω των φυτοφαρμάκων που έχουν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πλύσιμο.
Υλικά
• 1 κιλό φράουλες ώριμες και κρουστές
• 700 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού κονιάκ ή νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε προσεκτικά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Αν είναι πολύ μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο. |
|
Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις και στο τέλος, τις περιχύνουμε με το κονιάκ, ή το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, (ή με μια μεμβράνη), τις βάζουμε στο ψυγείο (από βραδύς) και τις αφήνουμε 10 – 12 ώρες, να βγάλουν τα υγρά τους. |
|
Την άλλη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για 5′ και ξαφρίζουμε όσο βγάζουν αφρούς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να σταθεί 5 με 6 ώρες, τουλάχιστον. |
|
Έπειτα, σουρώνουμε τις φράουλες, βράζουμε το σιρόπι, μόνο του στην κατσαρόλα για 5′ και ξαναρίχνουμε μέσα τις φράουλες, μαζί με το χυμό του λεμονιού. Βράζουμε για 4′- 5′ περίπου ακόμη, απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση.Τις διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα, κάνοντας κονσερβοποίηση, καλύτερα στο ψυγείο, (γιατί τρώγονται πιο ωραία παγωμένες, αλλά και γιατί είναι ευαίσθητο φρούτο), για τουλάχιστον ένα χρόνο.— Αν μας περισσέψει σιρόπι φράουλας όταν γεμίσουμε τα βάζα, αλλά κι αυτό που θα μείνει όταν τελειώσει το γλυκό, το φυλάμε και γαρνίρουμε τα παγωτά μας ή για να ραντίσουμε παντεσπάνια, κ.λ.π. — Χρειάζεται προσοχή στο βράσιμο, γιατί φουσκώνουν αρκετά, αλλά και για να μην μας λιώσουν.— Αν μας παραβράσουν, μπορούμε να τις σουρώσουμε και τις κάνουμε μια ωραιότατη μαρμελάδα φράουλα. |