Γεύσεις από Κρήτη, χρώματα Ελλάδος και νοστιμιά ……. Με απλά υλικά και εύκολη προετοιμασία, το χανιώτικο μπουρέκι μας ταξιδεύει παραδοσιακά!!
- Υλικά για το φύλλο
- ½ κιλό αλεύρι
- 3 κουταλιές ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί µαρουβά
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- Υλικά για τη γέµιση
- 1½ κιλό πατάτες κοµµένες σε λεπτές φέτες
- 1½ κιλό κολοκύθια κοµµένα σε λεπτές φέτες
- 1 µατσάκι δυόσµο
- 1 νεροπότηρο αλεύρι
- 1 κιλό µυζήθρα
- 200 γρ. τυρί κεφαλοτύρι τριµµένο
- 1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
- 1 ποτήρι γάλα
- 2 αυγά
- 4 κουταλιές στάκα
- σουσάµι για το πασπάλισµα
- αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
Ανοίγουµε το φύλλο ρίχνοντας το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το κρασί µέσα στο αλεύρι και τα ζυµώνουµε καλά. Αφήνουµε τη ζύµη 30 λεπτά. Χωρίζουµε τη ζύµη σε δύο µέρη και ανοίγουµε δύο µέτρια φύλλα. Απλώνουµε το ένα φύλλο σε ένα µεγάλο λαδωµένο ταψί. Τοποθετούµε µέσα σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκύθια και τη µυζήθρα. Πάνω από κάθε στρώση βάζουµε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, λίγο δυόσµο, λίγο αλεύρι και λίγο κεφαλοτύρι. Χτυπάµε τα αυγά µε το γάλα και τη στάκα και τα ρίχνουµε από πάνω. Περιχύνουµε µε ελαιόλαδο το µπουρέκι. Τοποθετούµε από πάνω το άλλο φύλλο, το αλείφουµε µε λίγο λάδι και το πασπαλίζουµε µε σουσάµι. Κόβουµε το µπουρέκι σε κοµµάτια και το ψήνουµε για 75 λεπτά σε µέτριο φούρνο, στους 180 βαθµούς C.