Λέγεται λευκός θόρυβος και αμέτρητοι γονείς ανά τον πλανήτη τον ευγνωμονούν.
Το έχω δει να συμβαίνει με τα μάτια μου. Το μωρό να κλαίει, να χτυπιέται, να μην ξέρει τι θέλει, σε αντίθεση με τη μαμά και τον μπαμπά του που γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλουν: να κοιμηθεί το χρυσουλάκι, να ηρεμήσουμε. Και ξαφνικά, ο πατέρας πιάνει το κινητό και μπαίνει στο youtube, όχι για να πατήσει play σε κάποιο παιδικό νανούρισμα, αλλά για να βάλει τον απορροφητήρα να παίζει, στη διαπασών, για 10 λεπτά ή και για παραπάνω, όσο χρειαστεί μέχρι να κοιμηθεί το παιδί.
Κάτω από το ηχητικό βίντεο με τα εκατομμύρια views διακρίνεις μόνο σχόλια ευγνωμοσύνης. “Σας ευχαριστούμε, μας σώσατε” έγραφε ένας, λογικά, πολύπαθος μπαμπάς.
Να ένα από τα πολλά βίντεο με απορροφητήρες, φούρνους, σκούπες, πιστολάκια και όποια άλλη συσκευή κάνει τον χαρακτηριστικό λευκό θόρυβο.
Γιατί αρέσει τόσο πολύ στα μωράκια αυτό που στα αυτιά των υπολοίπων μας ηχεί σαν ασταμάτητο ενοχλητικό βουητό;
Τα έμβρυα έχουν συνηθίσει στους έντονους θορύβους. Όσο βρίσκονται ακόμα στη μήτρα ακούν τους εξωτερικούς ήχους και σε μεγαλύτερη ένταση. Το νευρικό τους σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο προφανώς γι’ αυτό κι ένας έντονος, απότομος θόρυβος θα τους τρομάξει, σε αντίθεση με αυτό το επαναλαμβανόμενο, σχεδόν υπόκοφο “βρρρρ” που καλύπτει τους υπόλοιπους εξωτερικούς ήχους και τα νανουρίζει.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην ένταση. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Νοσοκομείο Παίδων στο Τορόντο μερικές συσκευές που παράγουν λευκό θόρυβο με πολλά ντεσιμπέλ (πάνω από 85) και τοποθετούνταν κοντά στο μωρό (σε απόσταση μικρότερη από 30 εκατοστά), αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλήματος ακοής στο μέλλον. Όλα θέλουν ένα μέτρο.
πηγή: stylista.com.cy