Υπέροχες παραλίες με ατέλειωτες αμμουδιές και διάφανα νερά, χαρακτηρίζουν το κυκλαδίτικο νησί.
Στο μέσο περίπου της δυτικής ακτογραμμής της Άνδρου, που συνδυάζει ως γνωστόν με μοναδικό τρόπο το βραχώδες κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, βρίσκεται το Μπατσί, το σπουδαιότερο θέρετρο του νησιού, τόπος πραγματικής αναψυχής.
Ο γραφικός οικισμός με την ιδιαίτερα ικανοποιητική τουριστική υποδομή (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες) απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από τον ομώνυμο όρμο με το λιμάνι (εδώ δένουν αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη) και την υπέροχη αμμουδερή παραλία.
Οι παραθεριστές μπορούν ακόμη να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας στο Στιβάρι και στην Αγία Μαρίνα, γειτονικές παραλίες.
Πέρα, όμως, από το ίδιο το Μπατσί, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ευρύτερη περιοχή, καθώς σε αυτήν εντοπίζονται δύο από τα γνωστότερα αξιοθέατα ολόκληρης της Άνδρου, η μονή της Ζωοδόχου Πηγής και ο αρχαιολογικός χώρος της Υψηλής.
Η μονή της Ζωοδόχου Πηγής («Αγίας», κατά τους Ανδριώτες) είναι χτισμένη στη θέση «Kαψορράχη», 7,5 χλμ Β από το Μπατσί. Είναι άγνωστο πότε ακριβώς ιδρύθηκε. Ανακηρύχθηκε σταυροπηγιακή από τον οικουμενικό πατριάρχη Τιμόθεο Β’ το 1612. Το σύγχρονο μοναστηριακό συγκρότημα διαμορφώθηκε το 18ο αιώνα. Στη μονή με την εξαιρετική θέα φυλάσσονται η κάρα του Αγίου Τρύφωνος και εκκλησιαστικά κειμήλια.
Εξάλλου, νότια από το Μπατσί, στο λόφο της Υψηλής, βρίσκεται ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Στο πάνω μέρος του λόφου εκτείνονται τα ερείπια οικισμού των Γεωμετρικών Χρόνων (10ος-8ος αιώνας π.Χ.). Την κορυφή του λόφου καταλαμβάνει η ακρόπολη, όπου συνεχίστηκε η ζωή από τον 7ο αιώνα π.Χ. Ο μεγαρόσχημος ναός (αφιερωμένος ίσως στη Δήμητρα και την Κόρη), στο κέντρο περίπου της ακρόπολης, χρονολογείται στους Αρχαϊκούς Χρόνους (6ος αιώνας π.Χ.).
Άλλες πανέμορφες περιοχές της Άνδρου
Η Μεσαριά ή Μέσα Μεριά, όπως αποκαλούσαν παλαιότερα το χωριό οι ντόπιοι είναι ένα καταπράσινο χωριό της ενδοχώρας της Άνδρου. Απέχει 4 χλμ. από τη Χώρα.
Η περιοχή, όπως φαίνεται και από τα αξιοθέατα, κατοικείται εδώ και πολλούς αιώνες. Κατά την περιήγησή σας στο χωριό θα δείτε το βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα.
Η Μεσαριά έχει πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τα όμορφα τοπία της γοητεύουν τους φυσιολάτρες και τους προσφέρουν αξέχαστους περιπάτους στη φύση.
Αν θέλετε να μείνετε στο καταπράσινο αυτό χωριό, θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
Το χωριό Μένητες βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. από τη Χώρα και πολύ κοντά στη Μεσαριά. Είναι ένα όμορφο χωριό κτισμένο στους πρόποδες του όρους Πέταλο, σε υψόμετρο 200 μ. το χωριό έχει μακραίωνη ιστορία.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση στις Μένητες πραγματοποιούνταν μεγάλες Διονυσιακές γιορτές. Χαρακτηριστικές είναι οι «Πηγές του Διονύσου» οι βρύσες με τις κεφαλές λεόντων, από τις οποίες λέγεται ότι έτρεχε κρασί. Οι βρύσες βρίσκονται στην πλατεία του χωριού και αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του τόπου.
Ο Όρμος Κορθίου είναι ένα όμορφο γραφικό ψαρολίμανο που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και σε απόσταση 24 χλμ. από τη Χώρα.
Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ο παραδοσιακός οικισμός, με τα σπίτια να παρουσιάζουν τη γνώριμη κυκλαδίτικη εικόνα που πάντα γοητεύει και οι υπέροχες παραλίες με τις ατέλειωτες αμμουδιές και τα διάφανα νερά.
Οι πιο δημοφιλής και πολυσύχναστες πλαζ της περιοχής είναι η παραλία του Μύλου, που την προτιμούν οι φίλοι του windserfing καθώς οι άνεμοι που φυσούν στην περιοχή την καθιστούν ιδανική για το συγκεκριμένο σπορ. Η παραλία της Αγίας Αικατερίνης και του Βίντζι, ενώ η διασημότερη παραλία της περιοχής είναι αυτή με την περίεργη ονομασία “Της Γριάς το Πήδημα”. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Όρμου Κορθίου και θεωρείται ένα από τα εντυπωσιακότερα τοπία του νησιού. εντυπωσιακοί σχιστολιθικοί όγκοι με μοναδικά σχέδια που μόνο η φύση δημιουργεί, περιβάλουν την μικρή παραλία.
Στην περιοχή του Όρμου Κορθίου θα δείτε τα ερείπια του Παλαιοκάστρου, ένα μνημείο της ενετικής περιόδου, τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη και το βυζαντινό μοναστήρι των Τρομαρχίων. Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο το οποίο προβάλει την λαϊκή κληρονομιά του τόπου.
Ο Όρμος Κορθίου αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του ομώνυμου δήμου. Η γνωριμία με τους υπόλοιπους μικρούς οικισμούς του δήμου θα σας γεμίσει υπέροχες εικόνες. Επισκεφθείτε το Κορθί, τα Αηδόνια, τη Πίσω Μεριά, τη Καππαριά, το Κοχύλου, την περιοχή του Παλαιοκάστρου και του φαραγγιού των Διποταμάτων. Οι εικόνες της παραδοσιακής ζωής θα σας εντυπωσιάσουν, όπως και η αυθεντική νησιώτικη ομορφιά του όπου.