10 τροφές ενάντια στη δυσκοιλιότητα
Τα δαμάσκηνα που όλοι αγαπήσαμε, και άλλες εννέα τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που κάνουν θαύματα ενάντια στη δυσκοιλιότητα.
Κάτι θα έχει πάρει το αυτί σας για τα δαμάσκηνα. Ίσως και για τα δημητριακά που είναι πλούσια σε φυσικές ίνες. Μύθοι ή αλήθειες; Υπάρχουν όντως φυσικοί (βλέπε, διατροφικοί) τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας;
Ανατρέξαμε στο αξιόπιστο Iatronet.gr, για να βρούμε απαντήσεις. Και ιδού οι δέκα σύμμαχοί σας, για να αποχαιρετίσετε για πάντα τη δυσκοιλιότητα.
Τα μούρα: Τα βατόμουρα, τα κράνα, και οι φράουλες έχουν λίγες θερμίδες, πολλές φυτικές ίνες και συνδυάζονται τέλεια με τα δημητριακά στο πρωινό σας ή με τα pancakes για τους πιο λιχούδηδες.
Το ποπ κορν: Ναι, κι όμως. Ειδικά αν αιτία για την δυσκοιλιότητά σας είναι η έλλειψη ινών στη διατροφή σας, το ποπ κορν είναι ένας ιδανικός, και χαμηλός σε λιπαρά, τρόπος αντιμετώπισής της. Προσοχή, όμως: Μιλάμε πάντα για ποπ κορν χωρίς αλάτι και βούτυρο –ιδανικά, αυτά που ετοιμάζονται στον φούρνο μικροκυμάτων.
Τα φασόλια: Τα φασόλια παρέχουν τις διπλάσιες ίνες σε σχέση με τα περισσότερα λαχανικά. Εντάξτε τα στις σαλάτες σας, μαγειρέψτε τα στην κατσαρόλα ή προσθέστε τα στα ζυμαρικά σας.
Τα αποξηραμένα φρούτα: Είναι ακόμα μια πηγή διατροφικών ινών που δρα ως φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Τα δαμάσκηνα ιδιαίτερα, είναι σπουδαία (ξέραν’ οι γιαγιάδες μας) καθώς περιέχουν όχι μόνο ίνες αλλά και σορβιτόλη, ένα φυσικό καθαρτικό.
Το ψωμί ολικής άλεσης: Είτε σε σάντουιτς είτε σε γεύμα, το ψωμί που τρώτε θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης για να κρατήσει μακριά τη δυσκοιλιότητα. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και έχει υψηλά επίπεδα ινών και πολύπλοκων υδατανθράκων.
Τα δημητριακά: Ειδικά αυτά που είναι εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες, είναι εξαιρετικοί σύμμαχοι στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Αν τα αγαπημένα σας δημητριακά δεν έχουν τουλάχιστον 5 γραμμάρια ίνες ανά μερίδα, προσθέστε τις δικές σας –π.χ. λιναρόσπορο, στο μπολ.
Το μπρόκολο: Εξαιρετική πηγή ινών και θρεπτικών ουσιών, με ελάχιστες θερμίδες, το μπρόκολο θα πρέπει ιδανικά να μαγειρεύεται στον ατμό, και να σερβίρεται με μικρή ποσότητα ελαιόλαδου, αλατιού και πιπεριού.
Τα (φρέσκα) δαμάσκηνα, τα μήλα και τα αχλάδια: Καταπολεμούν αποτελεσματικά το φούσκωμα που προκαλεί η δυσκοιλιότητα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες –οι οποίες βρίσκονται ως επί το πλείστον στη φλούδα τους, οπότε καλό είναι να τα πλένετε προσεκτικά και να τα καταναλώνετε με τη φλούδα.
Οι ξηροί καρποί: Ειδικά τα φιστίκια και τα καρύδια, μπορούν να κάνουν θαύματα. Προσοχή, όμως, χρειάζεται στην ποσότητα που καταναλώνετε, λόγω του υψηλού θερμιδικού τους φορτίου. Μία χούφτα την ημέρα είναι αρκετή, περισσότερα θα σας φορτώσουν με περιττές θερμίδες.
Οι ψητές πατάτες: Μια μεσαία πατάτα ψημένη με τη φλούδα της παρέχει 3,8 γραμμάρια φυτικών ινών στον αγώνα ενάντια στη δυσκοιλιότητα. Το βράσιμο και το λιώσιμο της πατάτας με τη φλούδα είναι ακόμα ένας καλός τρόπος να τη σερβίρετε. Οι τηγανιτές πατάτες, δυστυχώς, και παρ’ όλη τη νοστιμιά τους είναι πλούσιες σε «κακά» λιπαρά, και πρέπει να αποφεύγονται.
πηγή: www.in2life.gr