ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: Φακοκεφτέδες
Οι τόσο ωφέλιμοι!!
Πέρα από σούπες ή ακόμα και σαλάτες. Φακές με διαφορετικό τρόπο: σε μορφή κεφτέδων. Ένας καλός τρόπος να φάνε τα παιδιά το ωφέλιμο όσπριο. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε κάποια από αυτά τα κεφτεδάκια μέσα σε πλαστική μεμβράνη, και στη συνέχεια να τα τηγανίσετε κατευθείαν, χωρίς να τα ξεπαγώσετε.
Υλικά:
- ½ φλ. φακή
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κρεμμύδια κομμένα
- 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ λάδι
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένος ξερός μαϊντανός
- 1/2 κ.γλ. ξερός βασιλικός
- 1./2 κ.γλ. ξερή μαντζουράνα
- 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
- αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 1/2 φλ. ψίχα ψωμιού
- 2 μέτρια αβγά
- 2 κ.σ. τοματοπελτές
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1/2 φλ. αλεύρι
Οδηγίες μαγειρικής:
1. Βάζουμε τη φακή να βράσει σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μαζί με το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσει.
2. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και τη στραγγίζουμε.
3. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν κάπως διαφανή και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
4. Αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνοντας ένα μαλακό και εύπλαστο μείγμα,
5. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια και τηγανίζουμε σε λίγο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: Ρεβυθοκεφτέδες
Να γλύφεις τα δάχτυλά σου!!
Υλικά
- 1 και 1/2 φλυτζ. τσαγιού ρεβύθια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- λίγο μαϊντανό και λίγο δυόσμο (ψιλοκομμένα)
- 1/2 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι
- Βάζετε από το βράδυ τα ρεβύθια στο νερό και την επόμενη τα βράζετε, χωρίς όμως να λειώσουν.
- Τα σουρώνετε, αφαιρείτε τα φλούδια και τα περνάτε από το μύλο.
- Τ’ ανακατεύεται με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το αλεύρι. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
- Με ένα κουτάλι, παίρνετε κουταλιές από το μίγμα και τηγανίζετε σε καυτό λάδι.
- Μόλις ροδίσουν, τους βγάζετε και τους τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί.