Μια εύκολη συνταγή “φορτωμένη” με πολλή γεύση! Σερβίρεται με σαλάτα ως ένα ελαφρύ καθημερινό γεύμα ή ως πρώτο πιάτο σε ένα φιλικό ή ακόμα και επίσημο δείπνο.
1 κιλό γαρίδες
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 φλυτζάνια ρύζι
1 φλυτζάνι κρασί λευκό
4 φλυτζάνια ζωμό από τα κεφάλια των γαρίδων
1 – 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
αλάτι, πιπέρι
½ κουτ. του γλυκού κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και το εντεράκι τους, αφήνοντας την ουρά. Βράζουμε σε 4 φλυτζάνια νερό τα κεφάλια τους για 4-5 λεπτά, σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τις πιπεριές και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε τις γαρίδες να πάρουν 2-3 στροφές. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ζωμό που κρατήσαμε, λίγο αλάτι και πιπέρι, αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί 3 – 4 λεπτά κι αφαιρούμε τις γαρίδες. Ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να μαλακώσει. 3 λεπτά περίπου πριν είναι έτοιμο το ρύζι, ακουμπάμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε προσεκτικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά του.
Aν δούμε ότι το ρύζι έχει πιει τα υγρά του πριν να είναι έτοιμο, προσθέτουμε λίγο νερό, αν είναι απαραίτητο.
Οι γαρίδες δεν θέλουν πολύ βράσιμο γιατί σκληραίνουν. Γι’αυτό τις αφαιρούμε και τις ξαναβάζουμε στο τέλος.